Stage verkapte arbeidsovereenkomst?

Stagiairs voelen zich wel eens goedkope arbeidskrachten. De termen stage en werkervaringsplek hebben ook geen juridische betekenis. Waar ligt eigenlijk de grens? Van een stage is sprake als de activiteiten bij uitstek zijn gericht op leren en de werkzaamheden van additionele aard zijn. Een stage kan zowel tijdens als na afronding van een opleiding plaatsvinden. Loopt u als ondernemer risico?

Bij een stage hoeft u niet het minimumloon te betalen, maar slechts een eventuele vergoeding. Bij een werkervaringsplek, betaalt u wel minimumloon, tenzij het een stage is. Dat is het geval als de nadruk ligt op leren en er begeleiding is.

De jongere die stage loopt, kan zich bij de civiele rechter beroepen op het rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst. Dat kan als hij tegen beloning gedurende drie maanden wekelijks dan wel voor minstens 20 uur in de maand arbeid verricht. Het is dan aan de ondernemer om te bewijzen dat van een stage of werkervaringsplek sprake is.

Tip: De ondernemer kan zichzelf toetsen. Daarvoor kunt u terecht op een website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: zelfinspectie.nl.