Verhuur 23 woningen: hoe belast?

Een afgekeurde metselaar koopt sinds 1986 woningen die hij vervolgens verhuurt. Soms aan studenten, soms aan gezinnen. In de loop van 25 jaar bouwt hij een portefeuille op met 23 panden. Deze verwerkt hij in zijn aangifte als inkomsten uit overige onroerende zaken (Box 3). Dus: kosten niet aftrekbaar, waarde minus schulden belast tegen 1,2%. Dat zit de belastinginspecteur niet lekker. Hij legt navorderingsaanslagen op.

De Belastingdienst is van mening dat sprake is van ‘meer dan normaal actief vermogensbeheer’. De werkelijke inkomsten worden dan belast in Box 1 tegen maximaal 52%. De inspecteur krijgt van de rechter de bewijslast: welke extra activiteiten verricht de metselaar zelf, die een andere normale actieve vermogensbeheerder niet zelf zou doen? De inspecteur slaagt niet in het bewijs. De panden blijven in Box 3.

Tip: Het is met verhuurde panden net als met andere beleggingen. Het gaat er niet om hoeveel u belegt. Zolang u niet zelf extra arbeid verricht om ze extra in waarde te laten stijgen, vormen ze vermogen in Box 3.