Voordeel hypotheekrente neemt sterk af

Aftrek hypotheekrente

Voordeel hypotheekrente neemt sterk af

We ontvangen veel vragen over hypothecaire leningen. Moet ik mijn huis uit als de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek is verstreken? Als de looptijd is verstreken, heb ik dan geen hypothecaire schuld meer? Gelukkig kunnen we dergelijke vragen eenvoudig beantwoorden.

Ze geven wel een beeld. Kennelijk leven er veel misverstanden. Feit is dat de periode waarin u hypotheekrente kunt aftrekken, beperkt is. En een probleem over een aantal jaren is nu eenmaal lastiger te bevatten dan een acuut probleem.  

Hoezo beperkte duur aftrek?

Sinds 2001 is de aftrekbaarheid van de hypotheekrente beperkt tot maximaal 30 jaar. Bestaande hypotheekschulden werden gerespecteerd. En veel van die bestaande schulden waren aflossingsvrij. Het enige wat gebeurt, is dat elke 5 of 10 jaar de rente wordt herzien.

Belastingteruggave besteedbaar inkomen?

We merken dat mensen hun leefpatroon afstemmen op aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Ze beschouwen de maandelijkse voorlopige teruggave als besteedbaar inkomen. Wat velen niet (willen) beseffen is dat dat een keer ophoudt. Na 2030 is het voorbij met aftrek van hypotheekrente voor schulden die op 1 januari 2001 bestonden. De koopkracht krijgt dan direct een flinke knauw. Zeker als u afhankelijk bent van AOW, aangevuld met een (karig) pensioen.

De overheid heeft ingezien dat mensen hierdoor in de problemen kunnen komen. Daarom moeten vanaf 2013 nieuwe hypothecaire leningen een aflossingsgedeelte bevatten. Bestaande aflossingsvrije hypotheken mochten echter aflossingsvrij blijven. Het jaar 2031 dreigt nog steeds voor veel mensen een moeilijk jaar te worden.  

Rekenvoorbeeld (cijfers 2016)

Hans en Marie hebben een hypotheek van € 300.000 (rente vast: 4%). Hun huis is € 300.000 waard. Ze betalen dus aan hypotheekrente € 12.000 per jaar. Het eigenwoningforfait is € 2.250. Dit levert een maandelijkse aftrekpost op van € 812,50. Bij een belastingtarief van 33% is de maandelijkse teruggave € 268,13, bij een tarief van 50% zelfs € 406,25. Het vervallen van de teruggave kan pijnlijk uitpakken. Het lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat snel en voor je het weet is het 2031.

Tip: voorkomen is beter dan genezen, begin zo spoedig mogelijk met aflossen, zeker nu de rente laag is.

Wat kan dit voor u betekenen? Stel uw vraag: