Een vrachtwagen van het Belgische biermerk Jupiler in de Haagse binnenstad. Jupiler wordt gebrouwen en verkocht door de brouwer ABInBev, een van de vele Belgische multinationals in Nederland.
Volledig scherm
Een vrachtwagen van het Belgische biermerk Jupiler in de Haagse binnenstad. Jupiler wordt gebrouwen en verkocht door de brouwer ABInBev, een van de vele Belgische multinationals in Nederland. © Getty Images

Aantal buitenlandse multinationals in Nederland flink gestegen

Het aantal buitenlandse multinationals met een vestiging in Nederland is tussen 2015 en 2020 aanzienlijk gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland begin 2020 ruim 37.000 buitenlandse bedrijven met vestigingen in meerdere landen, waaronder ook Nederland. Dat zijn er 15 procent meer dan vijf jaar eerder.

  1. Aldi-stem Diederik Ebbinge gedumpt voor een ander, die niet bestaat: ‘Vervelende ontwikkeling’
    PREMIUM
    121

    Aldi-stem Diederik Ebbinge gedumpt voor een ander, die niet bestaat: ‘Vervelende ontwikke­ling’

    Diederik Ebbinge, al bijna vier jaar dé stem achter de bekende Aldi-reclames, is door de supermarkt bij het grofvuil gezet. De Luizenmoeder-acteur uit Enschede blijkt te duur voor de discounter en wordt daarom vervangen door kunstmatige intelligentie: voor zover bekend een primeur in Nederland. ,,Dit is natuurlijk een teken aan de wand en een voorbode voor wat komen gaat”, waarschuwt hij ons.
  2. Milieuorganisaties: Shell negeert klimaatvonnis met investeringen in olie en gas

    Milieuorga­ni­sa­ties: Shell negeert klimaatvon­nis met investerin­gen in olie en gas

    Hoewel Shell door de rechter is veroordeeld tot ambitieuzer klimaatbeleid, investeert het bedrijf nog volop in fossiele brandstoffen. Milieudefensie en Oil Change International stellen dat het bedrijf daarmee ,,het klimaatvonnis negeert”. In een rapport becijferen ze dat tien olie- en gasprojecten waarin Shell heeft besloten te investeren sinds het vonnis zullen leiden tot 325 miljoen ton extra CO2-uitstoot. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de uitstoot van heel Nederland in een jaar tijd.
  3. Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
    PREMIUM
    8 vragen
    17

    Gebruikers van Markt­plaats maken zich zorgen: kijkt de Belasting­dienst nou wel of niet mee?

    Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?